Arts and Audiences var et større nordisk samarbejdsprojekt hvor viden, erfaringer og best practices om publikumsudvikling italesættes, formidles og deles blandt ledende og producerende kulturaktører.
Arts and Audiences er et nordisk samarbejds- og netværksprojekt, der blev etableret i 2011 mellem landene: Danmark, Sverige, Norge, Island og Finland. Netværkets primære formål var at videndele omkring publikumsudvikling, særligt i et interkulturelt perspektiv, således viden og erfaringer med velfungerende praksisser deles og styrker den fortsatte publikumsudvikling.
Projektforløbet i perioden 2015-2017 udmøntede sig i tre store konferencer, der på forskellig vis samlede professionelle aktører inden for kunst- og kultursektoren omkring publikums-engagerende oplevelser, projekter og metoder. Projektet henvendte sig til ledere indenfor kunst- og kulturinstitutioner, politikere, kulturproducenter, undervisere, kunstnere og byplanlæggere, som var interesserede i at finde nye metoder til at engagere sig i deres publikum.
Konferencen New Urban Challenges
‘New Urban Challenges’ var projektets første konference som fandt sted i København i 2015. Her blev samfundets udvikling omdrejningspunkt for, hvordan det påvirker kulturen i norden – lige fra hvad der fremelskes i samfundet til nye produktionsmetoder og udvidelser af bruger-relationer. Alt med afsæt i byudvikling, interaktion med fællesskaber/foreninger, marginaliserede grupper m.m.
‘The Nordic Model’ var temaet på projektets anden konference, som foregik i Göteborg i 2016. Konferencen beskæftigede sig med hvordan de nordiske lande forholdt sig i forhold til problematikken i at finde midler og støtte til driften af kulturinstitutioner, og herunder behovet for at bruge publikumsudvikling og -deltagelse som legitimation for fortsat at få tildelt offentlige fondsmidler.
Sidste konference foregik i Oslo i 2017 og fungerede som en opsamling på de to tidligere konferencer. Her blev resultaterne fra sammenbragt og omsat til en serie af initiativer og projekter fra de nordiske lande, baseret på kultur-udøvendes perspektiv.